07 juni, 2016

Verdensmester spår gyllen fremtid for 15-årige Ingebrigtsen

Jacob Ingebrigtsen holder verdensrekorden for 15-åringer på 1500 meter, med tiden 3.44,97. Under ExxonMobil Bislett Games torsdag 9. mai stiller han på startstreken i samme distanse. Regjerende verdensmester på 1500 meter, Asbel Kiprop, er imponert over tiden Ingebrigtsen har levert.

Det Jacob gjør er fantastisk, han har en lovende fremtid foran seg, sier Kiprop. Da jeg var 16 år løp jeg 1500m på tiden 4.07, og som 17-åring løp jeg distansen på 3.42.

Kiprop er 3 ganger verdensmester og 1 gang olympisk mester på 1500m. I 2015 løp han på tiden 3.26,69, og han er overbevist om at han vil møte 15-årige Ingebrigtsen i neste OL. Selv stiller verdensmesteren på startstreken til ExxonMobil Dream Mile. Her satser han på sin femte seier i distansen, og han håper på å utfordre rekorden.

Jacob Ingebrigtsen synes det er stort å være til stede under Bislett Games. Han satser mot seniorkravet til EM og har et klart mål med torsdagens konkurranse, å ta et stort steg nærmere EM-kravet på 1500m som er 3.40,50.

Målet på Bislett er å forbedre tiden enda mer og komme enda lenger ned på 40-tallet, sier Jacob. 

Storebrødrene Filip og Henrik Ingebrigtsen stiller også til start på Bislett stadion. De skal delta under ExxonMobil Dream Mile, samme øvelse som Asbel Kiprop. En engelsk mil, eller 1609 meter, skal de legge bak seg, og brødrene har begge et mål om å løpe best mulig, men også et mål om å vinne over hverandre.

Det ville selvsagt vært stort å slå storebror, sier Filip. Han har slått meg i hvert løp tidligere, men jeg har alltid en sjanse til å slå han når jeg stiller på startstreken. Men det er han som har presset på seg, jeg har aldri løpt milen før.

Henrik Ingebrigtsen holder den norske rekorden på distansen. Team Ingebrigtsen trener sammen og støtter hverandre underveis. Storebror Henrik forteller at de to brødrene allerede er historiske med de to raskeste norske tidene. Han påpeker også at om noen år vil det være tre brødre som er i toppen i Norge, og sikter til lillebror Jacob.

Når man har så høye ambisjoner som jeg har, om å springe så fort og å være best, så er det alltid en risiko å ikke være den beste i huset, sier Henrik. Jeg skal ikke spare på kruttet selv om det er lillebror Filip jeg spurter mot, påpeker storebror Ingebrigtsen, som har som mål å pynte på den norske rekorden sin på 3.50,70.

 

I kvinnenes Dream Mile var det egentlig planlagt at Genzebe Dibaba skulle gjøre et forsøk på å ta rekord i øvelsen torsdag kveld på Bislett. Men grunnet en skade i storetåen, som også gjorde at hun uteble fra Eugene, må etioperen stå over Bislett Games.

Faith Kipyegon planla å utfordre Dibaba, men nå som hun uteblir, velger Kipyegon å selv prøve seg på rekorden i en engelsk mil. Selv har hun satt som mål å løpe 809m på 2.08, 1000 m på 2.38, og 1500m på 3. 57. Klarer kenyaneren disse tidene vil hun være innenfor rekkevidden til å slå rekorden på 4.12.56 fra 1996. Tar hun verdensrekord blir det verdensrekord nummer 70 på Bislett stadion.

Diamond League blir uansett historisk på Bislett stadion torsdag kveld, da det for første gang er en kvinnelig øvelse som avslutter stevnet. Den engelske milen for kvinner er den avgjørende øvelsen.

De norske utøverne Karoline Bjerkeli Grøvdal og Ingvill Måkestad Bovim stiller til start på den avsluttende øvelsen. Begge ser frem til å løpe på hjemmebane. Bovim ser frem til å løpe milen, hvor det viktigste blir å se an tiden i forhold til konkurrentene i EM. Grøvdal er allerede OL-kvalifisert til 5000m og 10000m og har som mål på Bislett å løpe så fort hun kan under milen.