15 juni, 2017

Verdens beste 16-åring og super-Warholm reddet Bislett-kvelden

  • Photo: Mark Shearman

Jakob Ingebrigtsen vant drømmemila i U20-klassen med 3.56,29. For annen gang på under en måned løper verdens beste 16-åring godt under fire minutter, og ikke nok med det, for på Bislett torsdag kveld var han i en klasse for seg.

– Det Jakob gjør er helt utrolig. Ikke bare vant han overbevisende med enda en ny personlig rekord, men på toppen av det hele sa han at han synes det gikk lett, sa friidrettsforbundets sportssjef Håvard Tjørhom etter at stevnet var over.

Sportssjefen var ikke direkte overrasket over det sterke resultatet, men han lot seg imponere som de aller fleste andre som var på Bislett denne kvelden.

– Jeg har jo sett at Jakob Ingebrigtsen er god og har stor kapasitet. Han kommer vi nok til å få se mange flere sterke løp av utover i sesongen, sa Tjørhom.

Han var like full av lovord om den andre gullgutten i norsk friidrett akkurat nå, Karsten Warholm fra Ulsteinvik. Han dro likegodt til med 48,25 og satte ny norsk rekord på 400 meter hekk. For andre gang på bare noen få dager satte han ny norsk rekord. Sist helg løp han inn til supertiden 44,87 på 400 meter flatt i Florø. Han kopierte og løp et nytt sterkt rekordløp på Bislett, men da måtte han også passere ti hekker på veien mot mål. Karsten løp sin egen rekord ned med 25 hundredeler og satte Bislett i kok.

– Dette var ubeskrivelig. Det var fryktelig tungt de siste 100 meterne, men det var verdt det, sa Warholm etter at han var i mål. Han avgjorde definitivt gjennom siste sving og holdt godt unna på oppløpssiden, selv om det ble noen tunge steg på slutten.

Utrolig sterk

– Jeg følte meg utrolig sterk og kunne nok løpt enda litt raskere, men det betyr ikke noe for nå. Dette var uansett en fantastisk opplevelse, sa 16 år gamle Jakob Ingebrigtsen. Han fortalte at han nærmest måtte dytte litt borti en av harene på sisterunden, rett og slett fordi han følte det gikk litt tregt.

– Jeg følte at det begynte å gå litt sakte, så jeg måtte dytte bort haren. Han gjorde ikke noe feil, for det var jo jobben hans, forklarte Ingebrigtsen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende enn det jeg har vært med på i kveld. Dette var stort slo Jakob Ingebrigtsen fast etter superløpet og seieren.

Broren Filip hadde ikke klaff på 1500-meteren som avsluttet stevnet. Han løp inn til 3.36,74 og endte på en skuffende fjerdeplass, langt bak de tre beste. Britiske Jack Wightman vant med 3.34,17. Han parkerte nordmannen på de siste 80-90 meterne.

Isabelle Pedersen var ett hundredel unna den norske rekorden til Christina Vukicevic på 100 meter hekk og slo kollbøtte over mål med 12,75. Hun tok tredjeplassen i løpet etter å ha fått en superstart og ledet lenge, og etterpå var hun strålende fornøyd.

– Dette er den beste sesongstarten jeg har hatt noen gang. Jeg var en centimeter fra personlig rekord, men vet at det kommer, sa Pedersen.

Skade

Karoline Bjerkeli Grøvdal skulle ha løpt 3000 meter hinder og var en av de norske det virkelig var stilt forventninger til, men hun kom aldri til start. Hun pådro seg en krampe på baksiden av det ene låret for 14 dager siden og ville ikke ta noen sjanser. Derfor valgte hun å droppe Bislett-stevnet i år.

Hun var til stede og fikk gullstøvelen som den beste norske langdistanseløperen på kvinnesiden, men hinderdistansen ble heller uinteressant sett med norske øyne.

Mellomdistanseløperen Hedda Hynne skal også ha all ære av innsatsen. Hun løp inn til niendeplass med 2.01,05. Det var fem hundredeler fra VM-kravet.

– Jeg er fornøyd med veldig mye og er tydeligvis på gang. Jeg vet også at jeg har flere gode løp foran meg. Det var veldig gøy å løpe i dag, bare så synd at jeg ikke fikk gitt Bislett-publikummet VM-kravet, sa Hynne etter løpet som må karakteriseres som «stang ut».