13 juni, 2017

Ingebrigtsen-brødrene jakter nye rekorder: – Jeg kjenner ekstra på presset siden jeg kan vinne

Jakob Ingebrigtsen tok i mars verdensrekorden som tidenes yngste utøver under fireminuttersgrensen på den engelske milen. Under torsdagens Bislett Games vil han slå sin egen rekord. Storebror Filip jakter pallplassering på 1500-meteren.

 

Jeg satser på at jeg kan løpe enda fortere. Jeg har trent veldig bra i det siste, og ser at jeg kan løpe ned mot det, og kanskje enda raskere, sier den ferske verdensrekordholderen.

Det var under Diamond League-stevnet i Eugene 27. mai i år at 16-åringen løp drømmemilen (1609 meter) på tiden 3.58,07. Dermed slo han en 53 år gammel rekord i det som var hans første løp i en engelsk mil noensinne. Stortalentet har tidligere løpt mot noen av de beste seniorutøverne i verden. Når han står på startstreken under Oslo Bislett Games på torsdag, skal han løpe mot noen av de beste U20-løperne i verden.

Det blir annerledes nå når jeg har en mulighet til å komme først over målstreken. Jeg kjenner litt ekstra på presset da siden jeg vet at jeg kan vinne, sier 16-åringen.

Selv om han går for seier, innrømmer han at det kan bli vanskelig mot de andre som stiller på startstreken. Men målet videre i sesongen har han klart for seg.

Jeg skal  i hvert fall løpe 1500-meteren under U20-EM senere i år, om jeg løper flere distanser får jeg se når det nærmer seg. Men jeg skal i hvert fall ta en medalje der.

Senior-VM i august i London er han derimot usikker på om han skal delta i, først må han klare kravet. Storebror Filip er allerede kvalifisert, men før den tid er fjorårets EM-vinner klar til å løpe 1500-meteren under Bislett Games.

Målet er å være blant de fem beste, sier 24-åringen.

Til spørsmål om han kan stikke av med seieren på distansen er svaret klart:

Det er helt klart at jeg kan vinne, det er ingenting i veien for det. Men det er et veldig sterkt felt jeg løper i, så vi får se. Formen skal være god nok til å løpe ned mot pers, så får vi se om jeg kan løpe under, sier 1500-meterløperen.

Lillebrorens mål om å løpe under verdensrekorden sin på drømmemilen synes han er realistisk.

Det er tre uker siden han slo verdensrekorden og vi har trent veldig bra siden da. Han har kapasitet til å løpe inn til en bedre tid enn det, sier storebroren.

For 24-åringen er målet videre i sesongen å løpe inn til finaleplass under VM som han allerede er kvalifisert til.

Hvis jeg ikke kommer til finalen så blir jeg misfornøyd. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å kjempe om medalje, sier fjorårets EM-vinner.

Jakter ti år gammel personlig rekord

Men det er ikke bare Ingebrigtsen-brødrene som jakter suksess under Oslo Bislett Games. For også langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal og hekkeløperen Isabelle Pedersen sikter mot nye rekorder under torsdagens stevne.

Førstnevnte hadde en strålende fjorårsesong med nye personlige rekorder på flere distanser, i tillegg til 7. plass på 5000-meteren under OL i Rio. Foran et fullsatt Bislett Stadion skal hun løpe 3000 meter hekk, en øvelse hun ikke har konkurrert i på åtte år.

Jeg har lyst til å se hvor langt jeg kan hevde meg der, det er på tide å slå min ti år gamle personlige rekord, smiler Bjerkeli Grøvdal.

Det er 5000-meteren som er hennes spesialdistanse, og målet i år er å toppe hennes 7. plass i OL under årets VM i august. Målet i London er finaleplass, men hun er usikker på hvilken distanse hun velger å løpe.

Nivået på 3000 meter hinder er lavere enn 5000-meteren i VM, og jeg har jo lyst til å gjøre det bra i VM. Da må jeg velge den distansen som er lettest på papiret, sier 26-åringen.

Hekkeløper Isabelle Pedersen jakter en ny personlig rekord. Tidligere i juni forbedret hun den til 12,83, men hun ønsker å løpe enda fortere på torsdag. Kanskje til og med slå norgesrekorden på 12,74 som Christina Vukicevic har fra 2009.

Årets mål er å løpe pers. Det er sjeldent at man får muligheten til å ta ny rekord på hjemmebane, og det har jeg lyst til i år, sier 25-åringen.

Etter torsdagens konkurranse er målet finaleplass i VM. VM-plass drømmer også Hedda Hynne om, som skal løpe 800-meteren under torsdagens stevne. Tidligere i juni i år løp hun årsbeste med tiden 2.02,52, VM-kravet er på 2.01,00.

Jeg er i stigende form, så jeg går for sesongbeste på torsdag, sier 27-åringen.

Det at hun skal konkurrere mot topp tre fra OL i Rio er hun ikke nervøs for.

Det er bare bra for meg, de kan hjelpe meg til å gjøre et godt løp. Jeg er sikker på at jeg kan nærme meg to blank i løpet av sesongen, spørsmålet er bare når, sier Hynne som mener hun er i rute til å klare VM-kravet på 800-meteren.