27 april, 2017

Canadisk sprintkomet Andre De Grasse klar for Oslo og Stockholm

Tjueto år gamle Andre De Grasse er den foreløpig siste i rekken av mange gode sprintere som Canada har fått frem, og nå er han i ferd med å innta plassen som nummer en i verden. Blant tidligere storløpere fra Canada finner vi navn som Harry Jerome, Donovan Bailey og Bruny Surin, og De Grasse er uten tvil av samme kaliber.

Det er nå klart at unggutten fra Ontario kommer til Oslo Bislett Games 15. juni. De Grasse løp også på Bislett stadion i fjor. Da vant han 100-meteren på IAAF Diamond League-stevnet og skal løpe samme distanse i år. Tre dager senere debuterer utøveren med tre OL-medaljer i Sverige på den historiske Stockholm stadion under Bauhaus Galan 18. juni. Begge stevnene er en del av IAAFs Diamond League-serie.

De Grasse gjorde seg først bemerket på collegestevner i USA hvor han dominerte de prestisjefylte collegemesterskapene som representant for University of Southern California Trojans. Der presterte han tider som er blant de beste som er notert i mesterskapene – 9,75 på 100 meter og 19,58 på 200 meter – selv om det var mye vind, en klar indikasjon på hvor stort potensial han har.

Under VM i Beijing i 2015 viste Andre De Grasse på nytt hvilket fantastisk talent han er da han løp inn til bronse på 100 meter bak Usain Bolt. Ett år senere, i OL i Rio, fikk han med seg mye. Han vant to individuelle medaljer – bronse på 100 meter og sølv på 200 m – og bidro også sterkt til at Canada tok bronsemedaljen på 4 x 100 meter stafett.

De senere årene har toppsprinterne vært svært kraftige fysisk, som Usain Bolt, Asafa Powell og Justin Gatlin. Andre De Grasse har imidlertid en helt annen kroppsbygning. Han er nesten litt spe, men han har en utrolig akselerasjon og beina går svært raskt, noe han demonstrerte i VM i stafetter på Bahamas sist helg (22.–23. april). Den rå hurtigheten han viste på tredjeetappen på 4 x 200 meter så å si sikret Canada gullmedaljen.